Najavljeno pojednostavljenje procedura dobivanja bespovratnih sredstava i rokovi otvaranja novih natječaja

29.03.2016
Otvaranje novih natječaja dodjele bespovratnih sredstava očekuje se u mjesecu svibnju 2016. s pojednostavljenim administrativnim i drugim zahtjevima.


Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo pojednostavljenje procedura i optimizaciju procesa u svrhu ubrzanja pripreme i i provedbe EU projekata.

Kao jedna od većin izmjena ističe se da bavezno oročenje vlastitih sredstava, kao jamstvo vlastitog udjela u projektu do potpisivanja ugovora neće više biti u primjeni. Važna je vijest i smanjivanje postupka kod ocjene projekata i dodjele bespovratnih sredstava, čime se potiče ukupno smanjenje vremenskog razdoblja od predaje prijave do potpisivanja ugovora sa 160 na 100 dana.

Uvode se pojednostavljene mogućnosti financiranja za pojedine aktivnosti projektnih troškova, koje smanjuju opseg dokumentacije kojom se ti troškovi pravdaju, a značajne izmjene u smjeru pojednostavljenja očekuju se i u području postupaka nabave za neobveznike Zakona o javnoj nabavi gdje se najavljuje promjena procedure oglašavanja postupaka nabave u cilju pojednostavljenja provedbe nabave proporcionalno njenoj vrijednosti.

Također, govori se i o smanjivanju pojedinih novčanih pragova kod investicija, tako da će biti moguće prijaviti se i s investicijama s nešto nižim iznosima.

Predviđeni rokovi otvaranja novih natječaja očekuju se početkom mjeseca svibnja 2016.